Πίνακες

Εδώ η γενική άποψη περί πινάκων ζωγραφικής, κάπου-κάπως-κάποτε έχει την τάση και το συνήθειο να αποκλίνει απ’ τις νόρμες, να ψάχνει και να αποκτά άλλη αισθητική και διαστάσεις. Ναι αντικειμενικά είναι πίνακες, μπορείς να τους κρεμάσεις στον τοίχο σου να τους βλέπεις αλλά οι αφετηρίες, τα χρώματα, οι παραστάσεις που ενσωματώνουν, οι ιστορίες που αφηγούνται, υφίστανται μια διαρκή εναλλαγή στη μορφή τους, παρασύρονται από το ορμητικά κινούμενο ρεύμα της φαντασίας και της πειραματικής αναζήτησης.

Η χρωματική παλέτα δεν γεμίζει σώνει και καλά με μπογιές αλλά μπορεί να ενσωματώνει και υλικά της φύσης ή του ανθρώπου. Μεικτές τεχνικές, τεχνοτροπίες αυθόρμητες, πειραματισμοί και ακροβατισμοί που αλληλένδετα ή και αλληλοσυγκρουόμενα πολλές φορές, συμμετέχουν στην εικαστική και εκφραστική αυτή αλχημεία.

Θηρευτών μάχη

Διακοπές στο χωριό. Ο αυγουστιάτικος ήλιος ζεματάει και εδώ, στα 1000 μέτρα υψόμετρο. Ο χρόνος κυλά αργά, αγναντεύοντας το δάσος που απλώνεται απέναντι. Ξάφνου ένας τεράστιος αετός περνά στα δέκα μέτρα ακριβώς πάνω από το κεφάλι σου, κρατώντας σφιχτά γραπωμένο το μεσημεριανό του φίδι-gourmet που φαίνεται πως χάσει τη μάχη.

Το παλιό ξύλινο πορτάκι με το αρχικό, γνήσιο χρώμα του, τα σκουριασμένα μεταλλικά εξαρτήματα, το μαχαίρι του θανάτου αλλά και του φαγητού ταυτόχρονα, όλα τους από κει, από το ίδιο σημείο, αναπαριστούν την ίδια εκείνη στιγμή.

Διαστάσεις (cm):  36 x 75

Δελφοί

Δευτερογενής αποτύπωση μιας στιγμής ανέμελης, μιας παρουσίας όμορφης, ενός τόπου συνδεδεμένου με μια μυθική γυναικεία μορφή που οι ξακουστοί χρησμοί της διαδραμάτιζαν σημαίνοντα ρόλο στη ζωή εκείνων που αποφάσιζαν να τους λάβουν.

Γιατί «Δελφοί»;

Γιατί σ’ αυτή τη σύντομη εκδρομή έτυχε να φωτογραφίσω την ανέμελη αυτή πόζα της Αναστασίας. Και μετά η φωτογραφία «αποφάσισε» μόνη της να αλλάξει λίγο μορφή, να «ντυθεί» αλλιώς, να γίνει πίνακας από πορτάκι παμπάλαιο, χρώμα και μέταλλο,χωρίς όμως να αλλοιωθεί η ιστορία και η στιγμή.

 

Διαστάσεις (cm): 27 x 47

Παιχνίδι γης, νερού και αέρα

Διακοσμητικό τρίπτυχο τοίχου κατασκευασμένο από παλιά ξύλα, σύρμα και καρφιά και ντεκουπάζ.

Διαστάσεις (cm): 28 x 80 / 28 x 68 / 22 x 79

Κόσμος

 

Ανάγλυφη προσεγγιστική απεικόνιση του συμπαντικού χωροχρονικού απείρου και της αποφασιστικής προσπάθειας του ανθρώπινου νου να κατανοήσει και να αποκρυπτογραφήσει τους φυσικούς νόμους που το διέπουν.

Ξύλινο ταμπλό, ξύλινοι δίσκοι, ξύλινα ημισφαιρίδια, ακρυλικά χρώματα. 

 

Διαστάσεις (cm): 39 x 79

Σουρεάλογο

Άλογο σε σουρεαλιστική σύλληψη και απόδοση.

Σφυρήλατα κάγκελα παραθύρων στο αρχικό τους χρώμα, καρφιά, σύρμα, ακρυλικά χρώματα.

Διαστάσεις (cm): 55 x 56

Σύνδεση με

 

Κάιρο φυσικά!

Μεταλλική επιφάνεια, φλεγόμενες μίξεις ακρυλικών χρωμάτων, γνήσιος αιγυπτιακός πάπυρος.

 

Διαστάσεις (cm): 42 x 39

Η διαδήλωση

 

Η διεκδικητική δυναμική, η συσπείρωση, η μαζικότητα, η αποφασιστικότητα. Η όξυνση των κοινωνικών αντιφάσεων και η προοπτική που γίνεται ορόσημο-στόχος-σημαία στα χέρια εκείνων που επιζητούν να έχουν λόγο και παρέμβαση.

Παλιό πορτάκι στο αρχικό του χρώμα, κουτάλια, ξυράφια.

Ψηλά οι σημαίες!

Ξεκινάμε!

 

Διαστάσεις (cm): 28 x 50

Koutallica

 

-Μα είναι αυτό metal;

-Ο ορισμός του metal κυρία μου!

 

Διαστάσεις (cm): 30 x 30

Μυαλό ξουράφι

 

Λιτή, λακωνική παρέμβαση-δήλωση. Χειρονομία αξιακής αναγνώρισης τρίτου ή αμετροεπής αυτοαναφορικότητα.

Όπως το πάρει κανείς.

Ξύλινος ταμπλάς, φύλλο αλουμινίου, ακρυλικό χρώμα, «ξουράφι».

 

Διαστάσεις (cm): 25 x 30

Σκοτώνω την ώρα μου

Δήλωση αυτοκριτικής;

Διαπίστωση;

Παραδοχή;

Ή ευχή;

Ξύλινος ταμπλάς, φύλλο αλουμινίου, καντράν ρολογιού, ακρυλικό χρώμα.

 

Διαστάσεις (cm): 25 x 30

© All images copyrighted by Georgios Sarantis